Prozdrowotne aspekty turystyki w środowisku morskim

Autor

  • Maria Chomka Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku
  • Monika Gut-Winiarska Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku

DOI:

https://doi.org/10.24426/nis.v1i1.208

Słowa kluczowe:

turystyka zdrowotna, turystyka morska, środowisko morskie

Abstrakt

Zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi oraz starzenie się społeczeństwa we współczesnym świecie staje się coraz większym problemem. Dlatego też istnieje potrzeba świadomego działania prozdrowotnego traktującego człowieka holistycznie. Czas wolny powinien sprzyjać regeneracji sił fizycznych i psychicznych, dlatego też przed turystyką stoi nowe wyzwanie. Realizacja celów zdrowotnych jest jedną z podstawowych funkcji turystyki. Podróże do destynacji morskich umożliwiają korzystanie z dobroczynnych walorów klimatu morskiego, a usługi oferowane w strefie nadmorskiej stanowią uzupełnienie zagospodarowania turystycznego ukierunkowanego na realizacje potrzeb turystów chcących poprawić stan zdrowia. Wiele świadomych przedsiębiorstw oferuje gościom szereg produktów od najprostszych, np. baseny kąpielowe wypełnione wodą morską, do najbardziej ekskluzywnych resortów SPA i wellness dających szeroką możliwości odnowy biologicznej. Różnorodność ofert potwierdza zapotrzebowanie na tego typu usługi i odzwierciedla światowy trend zdrowego stylu życia, podkreślając atuty pobytu w środowisku morskim. W artykule zdefiniowano i opisano poszczególne terapie jako składowe kompleksowej talasoterapii. Usługi na statkach pasażerskich stanowią uzupełnienie oferty lądowej. Proponowane zabiegi na pokładach jednostek pływających związane z odnową biologiczną nie odbiegają jakością i różnorodnością od lądowych ośrodków. Lecznicze właściwości klimatu i czyste morskie powietrze wzbogacają funkcje terapeutyczne rejsów, wpływając korzystnie między innymi na system odpornościowy, krążenie krwi czy oczyszczanie organizmu. Obok skuteczności zabiegów i terapii szczególne ważne jest otoczenie, dlatego też należy zadbać o odpowiednią atmosferę, oddziałując na zmysły poprzez zapach, muzykę i światło. Świetnie wyposażone sale ćwiczeń siłowych i aerobowych (ośrodki fitness), a także centra wellness umożliwiające uzyskanie harmonii ciała i umysłu, będące dopełnieniem odnowy biologicznej wraz z wykwintną kuchnią i wysokim standardem stanowią dodatkowy element wpływający na atrakcyjność podróży do morskich destynacji.

Bibliografia

Alkiewicz J., Pirożyński M., Praktyczna aerozoloterapia w chorobach układu oddechowego, Wyd. Jerzy Alkiewicz i Michała Pirożyński, Poznań 1998.

Bourguet-Kondracki M.L., Kornprobst J., Marine pharmacology: potentialities in the treatment of infectious diseases, osteoporosis and Alzheimerrs diseases, „Adv. Biochem. Eng. Biotechnol” 2005, No. 97.

Chomka M., Turystyka morska. Zarys problematyki, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, Gdańsk 2000.

Chomka M., Systematyka turystyki morskiej, (w:) M. Grzybowski (red.), Przemysły morskie w gospodarce globalnej, Zakład Wydawnictw Naukowych Instytutu Morskiego w Gdańsku, Gdańsk 2009.

Drake M.A., Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world, „Journal of Sensory Studies” 2011, No. 26(1).

Garbalewski C., Fizyka aerozolowej aktywności morza, Polska Akademia Nauk, Instytut Oceanologii, Sopot 1999.

Gogut A., Sebastiana Kneippa leczenie wodą, WAiF, Warszawa 1988.

Kasprzak W., Mańkowska A., Fizykoterapia, medycyna uzdrowiskowa i Spa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.

Kiełtyka-Dadasiewicz A., Gorzel M., Elementy talasoterapii i możliwości ich rozwoju w kosmetologii, „Kosmetologia Estetyczna” 2014, tom 4.

Korzeniewski K., Ochrona środowiska morskiego, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 1998.

Kożuchowski K., Wibig J., Degirmendžić J., Meteorologia i klimatologia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013.

Sebbane S., Światowe tendencje kreowania piękna, „Derma News” 2007, nr 14.

Szwichtenberg A., Gospodarka turystyczna polskiego wybrzeża, Politechnika Koszalińska, Koszalin 2006.

Vella D., Marcone M., Duizer L.M., Physical and sensory properties of regional sea salts, „Food Research International” 2016, No. 45(1).

Pobrania

Opublikowane

2020-12-01

Jak cytować

Chomka, M., & Gut-Winiarska, M. (2020). Prozdrowotne aspekty turystyki w środowisku morskim. Nauka I Społeczeństwo. Przegląd Nauk społecznych, Technicznych, Medycznych I Pedagogicznych, 1(1), 103–112. https://doi.org/10.24426/nis.v1i1.208

Numer

Dział

Artykuły